top of page

schrijft

Rembrandt; waarom niet gewaardeerd?


Rembrandt van Rijn een van de bekendste kunstenaars ter wereld. Tijdens de beginperiode van zijn carrière, was hij ook in de 17e eeuw een beroemd kunstschilder. Die tijd staat bekend als de Gouden Eeuw en kende een bloeiende economie. Een portret laten tekenen of schilderen was een teken van status; alleen weggelegd voor de rijken en dus bloeiende business voor Rembrandt.

Wat is het geheim van Rembrandt?

Het geheim van de beroemde schilderijen van Rembrandt is zijn manier van kijken naar mensen. Hoe breng ik iemand en zijn gezichtsuitdrukking in beeld? Hoe ga ik dit portret schilderen? Rembrandt keek continu om zich heen en gebruikte dat in het portretschilderen. Hij schilderde ook niet (zoals andere kunstenaars uit die tijd) een statieportret van schutters maar schilderde de mannen in actie. Dit schilderij kennen we natuurlijk allemaal als De Nachtwacht. Rembrandt wist zich dus duidelijk te onderscheiden.

Wat onderscheidde Rembrandt nog meer van andere kunstenaars?

Het gebruik van licht en donker maakt de kunstwerken van Rembrandt bijzonder; het Clair-Obscur. Hierdoor zie je in zijn schilderwerken scherpe contrasten waardoor je als het ware in het schilderij wordt getrokken. In een tijd van alleen kaarsen een makkie natuurlijk. Het licht-donkercontrast en de uitdrukking van de geportretteerden worden steeds sterker. En zjn publiek vond dit geweldig.

Tragisch einde, door zijn eigen nieuwe stijl

Later verandert de schilderstijl van Rembrandt. In die tijd schilderde men precies met fijn penseel. Rembrandt gebruikt in later werk bredere kwasten en grove vegen. Mensen vonden dat slordig en Rembrandt krijgt minder opdrachten. Zijn eigenwijze stijl werd niet gewaardeerd en Rembrandt gaat failliet. Hij sterft uiteindelijk niet als rijk en beroemd kunstenaar en heeft geen grafmonument.

Zouden we nu zeggen dat hij zich niet in zijn doelgroep had verdiept? Maar kunstenaars gaan juist hun eigen weg en uiteindelijk maakt dat ze onsterfelijk. Het zijn de uitzonderlijke talenten die een nieuwe fase inleiden, dat zien we ook in de muziek. Veranderen en een pionier durven zijn vraagt dus lef en garandeert niet altijd winst.

Nog een laatste weetje over Rembrandt

Rembrandt maakte bijna 100 zelfportretten. Al die portretten geven ons een goed beeld van Rembrandt zelf. Ook zijn familie werd nageschilderd: zijn moeder, zijn vrouw, zoon Titus en zijn minnares zijn vaak in zijn schilderijen aanwezig. Zij stonden model voor historische figuren en geven ons daardoor een mooi beeld van die tijd en van zijn gezin. Velen en dus ook ik, hebben geprobeerd zoals Rembrand een zelfportret te maken. Op de foto een zelfportret van Rembrandt in clair-obscure en mijn eigen zelfportret als studie naar zijn werkwijze. Pfff, ik snap waarom hij een meester is en ik niet!

Wil je me volgen? Je vindt me op LinkedIn, Facebook, en Twitter

bottom of page