top of page

schrijft

Is Banksy een Marketingspecialist?


Niet te koop - Gratis bewonderen Banksy is het boegbeeld van streetart over de hele wereld. Iedereen herkent zijn werken, mede door zijn politieke gedrevenheid. Ondanks dat zijn werk heel nadrukkelijk in het straatbeeld aanwezig is, is zijn identiteit lange tijd onbekend gebleven. Dat helpt natuurlijk enorm bij het creëren van de myhte rondom zijn persoon. Zouden we dat als een slimme marketingtruc moeten interpreteren?

Verrassing trekt vele volgers Banksy begon zijn carriere in de jaren negentig op de straten van Bristol. Door een mix van stencils en graffitie kon hij veel van zijn werk thuis voorbereiden zodat de uiteindelijke plaatsing niet veel tijd in beslag nam. En zo dook in de ochtend plots een heel nieuw werk op. Inmiddels heeft Banksy over de hele wereld street art gemaakt en is zijn werk opgedoken in landen als Amerika, Palestina en Iran. Op eigen wijze maakt hij een politiek statement met zijn werk. Onverwacht en onaangekondigd duikt zijn werk op; hij verrast zijn volgers. Daardoor zorgt hij ervoor dat zijn boodschap ook steeds weer onder de aandacht komt.

Marketingstunt of Statement richting kunstwereld? Tegenwoordig maakt Bansky ook kustwerken op bijv. doek. Deze werken worden inmiddels voor hoge bedragen verkocht - zijn streetart is natuurlijk niet te koop - dus zijn de kunstwerken zeer gewild. Nog niet zo lang geleden maakte Banksy een mooi statement: zijn werk werd zomaar aangeboden op straat in New York voor slechts $ 60,-. Weinig mensen waren geïnteresseerd en liepen door..... Ieder kunstwerk blijkt in werkelijkheid zo’n $ 42.000,- waard. 
Banksy's motivatie: "Ik weet dat kunst steeds meer met marketing te maken heeft, dus ik wilde kunst maken zonder het vaste prijskaartje"

Unieke kunstenaar Wie bepaald de waarde van de kunst en heeft het alleen met goede marketing en publiciteit te maken? Je moet altijd uniek zijn. Natuurlijk, als je in landen als Iran afbeeldingen en graffitie van zeer omstreden onderwerpen maakt, kun je beter je identiteit niet kenbaar maken. Feit is zeker dat we hier met een bijzondere kunstenaar te maken hebben, in vele opzichten. Stiekem hoopte ik toch wel dat ik net op dat moment in New York was langsgelopen. Al weet ik niet of ik wel geloofd had dat het echt een werk van Banksy was dat op straat lag. Gemiste kans!

Wil je me volgen? Ik schrijf over marketing en kunst, beide vanuit een passie. Je vindt me op LinkedIn, Facebook, en Twitter

bottom of page