top of page

schrijft

Mijn keuze




Al 10 jaar heb ik samen met mijn man alle informatie bij elkaar gezocht rondom auto-immuunziektes. Heel wat ziekenhuizen gezien, vele lezingen van wetenschappers en specialisten bijgewoond. Mijn man heeft MCTD, een zeldzame progressieve auto-immuunziekte die tot de reuma-achtige ziektes behoort. Bij een auto-immuunziekte keert het immuunsysteem zich tegen het eigen lichaam en veroorzaken je cellen een verkeerde reactie. Reuma, diabetes type-1 en MS zijn allemaal auto-immuunziektes waarvan de oorzaak nog niet achterhaalt is. Het auto-immuunsysteem is nu eenmaal heel complex en is helaas voor artsen en wetenschappers niet te doorgronden.

Bij reumatische aandoeningen betekent dit dat eiwitten overmatig reageren en ontstekingsreacties veroorzaken. De ontstekingseiwitten worden door witte bloedcellen gemaakt. Ze spelen een belangrijk rol als 'boodschapper-eiwitten' in ons afweersysteem. Ze activeren de afweercellen waardoor de ontstekingsreactie op gang komt. Behandelingen richten zich op het beperken van klachten omdat de wetenschap de oorzaak van de verstoringen nog altijd niet kan achterhalen.


Tijdens onze zoektocht om de ziekte te begrijpen en een mogelijke verbetering van deze ziekte te realiseren hebben we al heel wat informatie te horen gekregen. Wat altijd op nummer 1 staat bij dergelijke verhalen is dat men nog altijd niet goed weet wat de oorzaak van auto-immuunziektes is. Wat heeft het lichaam ooit getriggerd om zich zo averechts te gaan gedragen? Men vermoedt namelijk dat bij het ontstaan van een auto-immuunziekte het lichaam op een bepaald moment werd getriggerd, bijvoorbeeld door een fikse griep en dat de cellen de boodschap als het ware verkeerd uitvoeren en dus een foutieve reactie van eiwitten in gang zetten.


En dan, eind 2020.

Binnen enkele maanden hebben onderzoekers het antwoord gevonden op de bestrijding van Corona. Geweldig nieuws maar bij mij deed dit ook een aantal alarmbellen rinkelen. Hoe kan het nou, dat ze door een kunstmatig eiwit in je immuunsysteem in te brengen een reactie willen beïnvloeden? Juist die reacties van eiwitten en cellen is iets wat men na decennia aan onderzoek nog altijd niet heeft kunnen achterhalen. Dit middel zet dus ons systeem in gang en gaat dan heel precies, en enkele en alleen op dit virus acteren. Dat is ongelofelijk. Maar hoe weet men dat ons lichaam ondertussen niet ook een aantal andere reacties in gang zet, zoals bij het ontstaan auto-immuunziektes. Ligt hier niet een enorm risico op de loer? Wat doet dit middel op de langere termijn?

Gaan we dit risico aan voor een virus waarvan we weten dat 99,997% van onze jongeren dit zeker zullen overleven? Bij mensen onder de 69 is dat percentage 99,41%. Is het dan niet zo dat je het zekere voor het onzekere neemt en dit middel alleen in gaat zetten bij de mensen die een hoog risico lopen?


Iedereen dit het nodig vindt dit middel te nemen mag dat doen, mits men ook juist geïnformeerd wordt over de risico's. Mijn risicoafweging is heel duidelijk en daarin maak ik mijn eigen keuze.



bottom of page